Branko Isaković – “Aja Sofija”

(Multimedia Music) 2019.

CD/digital
World music/ambiental/ethno/fusion – SERBIA

Basista Branko Isaković je dugi niz godina prisutan na domaćim i eks-Ju prostorima, kao aktivan instrumentalista, lider brojnih sastava i projekata, studijski i sešn muzičar i osoba čiji su tonovi i zvuci zapisani na velikom broju izdanja. Branko je tu od kraja 70-tih godina, a njegova uloga u sastavima kao što su Bulevar, Propaganda, Kerber, Dejan Cukić i Spori ritam bend, Bistrik, Teodulija, kao i saradnja sa drugim izvođačima i akterima izuzetno je značajna i gotovo neizbrisiva.

„Aja Sofija” je aktuelno albumsko ostvarenje, može se dodati i neka vrsta projekta, na kome on kao glavni autor na svoj način istražuje duhovnost i tragove – hrama svetlosti „Aje Sofije”, koja je poslužila kao inspiracija za muzička analiziranja, istraživanja, kao i  suočavanja sa brojnim emotivnim stanjima i percepcijama. Reklo bi se, vrlo ozbiljan izazov, koji je uključio i veću grupu etabliranih i vrsnih muzičara-instrumentalista poput Ivana Aleksijevića, Nebojše Brdarića, Dejana Đurovića, Maksa Kočetova, Dimitrija Vulovića, Tatjane Karajanov, Milana Petrovića (neka mi oproste oni koji su svojim prisustvom i učešćem imali više nego važnu ulogu, a koje ću izostaviti).

Kroz 13 tema, među kojima su i dve makedonske narodne pesme, aranžmanski značajno izmenjene, (suočavamo se da ponovim još jednom) sa specifičnim autorsko-izvođačkim izazovom, kroz kojeg se mešaju world music elementi, ambiental pristup, ethno uticaji, kao i fusion opcije. Sama muzika ima smirujuću i opuštajuću dimenziju, ali nijednog trenutka ne treba smetnuti s uma da su je kao takvu kreirali vrsni izvođači, koji su svirali, pre svega, „glavom”, a tek onda prstima, gde je jasno iskustvo svakog prisutnog pojedinca i te kako uticalo na finalnu sliku materijala koji je iznedren na ovom izdanju.

„Aja Sofija” je album koji se sluša u „jednom cugu”, a atmosfera ponuđena već sa prvim taktovima adekvatno se reflektuje sve do završnih tonova i kraja sviračkog dela priče.

Ovo je album koji će različiti slušaoci doživeti na različit način (uostalom, zar nije uvek tako?), ali je izdanje u kojem će svi oni koji budu pronašli onu „retku esenciju” često vraćati.

 

 

Autor recenzije: Branimir Lokner

Izvor: Time Machine Music

multimedia-music.com