R.B.CHEYA – “Very True”

(Multimedia Music) 2019.
CD/digital
Jazz – SERBIA 

 

Basista Rade Bulatović Cheya dobro je poznato ime onim malo starijim poznavaocima muzičkih dešavanja u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji. Njegova aktivnost tokom 80-tih i 90-tih godina prošlog veka zaista je bila izuzetna, a nije izostajala ni diskografska „prisutnost“. Poslednjih godina mnogo je više viđen po klupskim prostorima nastupajući sa raznim izvođačima (što je, uostalom, u njegovom slučaju oduvek bila praksa), nekako je manje, nazovimo to, medijski “istaknut”, (medijski, u onom nekadašnjem poimanju ovog termina), ali 40 godina karijere nije mala stvar – što je nedavno obeležio objavljivanjem prvog solo albuma.

Cheya je tokom godina dugo nastupao sa pijanistom/klavijaturistom Milošem Petrovićem, ne samo u sastavima Jazzy i Jakarta, već i u Herojima, a jedan period i u Lakim Pingvinima, i često je delio stage sa brojnim ovdašnjim džezerima. Poznat je u muzičkim krugovima kao izuzetan instrumentalista koji praktično može da „svira sve“. Iza njega stoje brojni projekti, što sa njim u glavnoj, što u „pozadinskoj“ ulozi, koji tek čekaju da se jednog dana – naravno, ako bude bilo mogućnosti – pojave na uvid javnosti. Pa makar samo, kako bi se to danas reklo – u digitalnoj varijanti.
„Very True“ sadrži 12 autorskih kompozicija i svaka ima određenu posvetu, neke osobama i ličnostima sa kojima je basista živeo, radio i družio se, a neke instrumentalističkim gromadama koje su u muzičkom smislu uticale na njegovu karijeru. Da ne zaboravim posvete njegovim najbližim, kao i mestima i saradnicima sa kojima je provodio nezaboravne boemske dane, najviše u trouglu SKCManježArilje. I tu sada dodajem njegovog prijatelja i neizostavnu ličnost dešavanja u prostoru male sale SKC-a, Milorada Stojakovića Daču, koji je već dugi niz godina vlasnik izdavačke kuće „Vertical Jazz“. Sa njim je Cheya provodio brojne zajedničke muzičke trenutke, sarađujući u zanimljivim i često potpuno neobičnim konceptualnim dešavanjima, koja su tokom 90-tih godina obeležavale program pomenutog prostora.
„Very True“ je izdanje koje će se svideti svim onim pristalicama i ljubiteljima starijih džez tendencija, pri čemu je materijal urađen na aranžmanski precizan, pametan, vrlo slušljiv i izvođački savremen način. Na albumu su inače učestvovali muzičari sa kojima je tokom godina sarađivao i koji čine neizostavni deo ovdašnjih, ne samo džez, muzičkih prostora kao što su: Marko Đorđević, Ljuba Paunić, Kristijan Mačak, Ivan Aleksijević, Andreja Hristić, Maja Klisinski. Cheya je pored sviranja basa i kontrabasa uradio sva programiranja.
Materijal je snimljen u nekada nezaobilaznom i muzičarima izuzetno dragom studiju „Sha‑na‑na“, a glavni čovek pomenutog mesta, Dušan Petrović Šane, bio je snimatelj i producent.
Cheya je odavno zaslužio svoj solo album, jer je reč o muzičaru kakvog malo koja sredina u bilo kojoj zemlji ima. Dodao bih, ne samo muzičaru, već i osobi, koja je uvek tu da atmosferi, druženju, kao i u sastavima sa kojima nastupa doda onu preko potrebnu pozitivnu energiju.
„Very True“ sadrži rafinirani materijal čija je vremenska odrednica manje bitna. Atmosfera i užitak muziciranja, kao i, da dodam, slušanja, ovde su na najvišem mogućem nivou. Dvema rečima – jako dobro!

 

Autor recenzije: Branimir A. Lokner

Izvor: Time Machine Music