Bass Bookvar (Studentski Kulturni Centar Niš, 2016) – Prikaz knjige

Studentski Kulturni Centar iz Niša je rešio prijatno da nas iznenadi. U njihovom izdanju, 2016. godine, svetlost dana je ugledala knjiga pod naslovom Bass Bookvar. Autor ovog izdanja je eminentni niški muzičar, basista i entuzijasta, Milan Srdanović. Široj javnosti on je poznatiji kao basista u bendovima Danilov doživljaj Beča, Proces, Stay Tuned, D-Fence, So & So… onima koji ga manje znaju, on je poznat i kao nasmejani lik iz škole za modernu muziku MusicLand Studio Niš gde radi kao instruktor bas gitare, a onima koji ga bolje znaju, ili su imali to zadovoljstvo da muziciraju sa njim, Milan je jedan pošten, dosledan i veran prijatelj, a nadasve – veliki radnik. I to ova knjiga potvrđuje. U današnje vreme, kada nam je na internetu dostupno mnogo materijala za izučavanje muzike uopšte, često pomislim kako je uvek lepo, ne iz strikno sentimentalnih razloga, imati pored sebe notni zapis materijala. Nevezano za muzički instrument koji praktikujete da svirate. I Bass Bookvar nam upravo to i pruža. I više od toga. Milan Srdanović je na jednom mestu minuciozno sažeo praktično sve što vam je potrebno za upoznavanje sa bas gitarom: od štimovanja žica, preko tehničkih i osnovnih muzičkih pojmova, sve do vežbi za levu i desnu ruku. I to nije sve. Za one koje žele da se šire muzički opismene tu su i različite žanrovske skale, kao i jezik harmonije na basu. A posebno prijatno iznenađenje je dualna vrsta muzičkog zapisa: pored klasičnog notnog, tu je i tablaturni zapis za one manje muzički pismene. Jednostavno, na jednom mestu početnik, kao i neko ko već ima elementarna znanja o ovom instrumentu, naći će sve ono što mu je potrebno.

 

 

Sve što ostaje osobi koja završi prelistavanje Bas bukvara jeste da prione na posao, i vežba. A ako vam je potreban i uvid u korisnu muzičku arhivu, Srdanović nam pruža i muzičku literaturu, kao i listu video materijala krucijalnih za izučavanje instrumenta. Na kraju, imamo i listu bas gitarista, čije bi diskografske opuse trebalo preslušavati, kako bi što dublje prodrli u esenciju filozofije četvorožičane vibrirajuće kutije.

Uz pohvale izdavaču i autoru ove knjige, potrebno je istaći i da Bas bukvar nije samo korisno štivo za basiste, već bi trebalo da nađe mesto i na policama za knjige svakog ozbiljnog kolekcionara muzičke literature, a vrednost ovog hrabrog poduhvata će s godinama sigurno dobiti na vrednosti.

 

 

Autor recenzije: Marijan Cvetanović

2016.