ŠKOPI – “1 dan V 1 day”

(Multimedia Music) 2019.
CD/digital
Ambiental/atmospheric/freestyle –  SERBIA

 

Basista Dejan Škopelja-Škopi već duži niz godina prisutan je kao aktivan akter dešavanja na ovdašnjim muzičkim prostorima. Pored sviranja u sastavima kao što su „Babe“ i „U škripcu“, za koje veći deo javnosti uglavnom zna i o čemu je bolje informisan, njegovo učešće u brojnim drugim grupama je takođe realnost koja traje već skoro četiri dekade.

Njegove uloge kao studijskog muzičara i producenta takođe nisu zanemarljive, kao i brojne ostale aktivnosti u domaćoj muzičkoj priči.
“Multimedia Music” je pre par meseci objavila solo album Škopija, naziva „1 dan V 1 day“, na kojem kroz 8 numera i negde oko 27 minuta muzike basista sa svojim saradnicima, inspirisan događajima povratka na hrvatsko primorje, pokušava u umetničkom i emotivnom smislu da sublimira prošlost i sadašnjost, koncentrišući autorsko-muzičke ideje u jedan nesvakidašnji miks ambiental/atmospheric pristupa. Na albumu songovi bez vokalne podrške pokušavaju da što realističnije dočaraju raspoloženje i razmišljanje umetnika, prisutnih pri realizaciji izdanja.
Veliku pomoć pri kreiranju samog koncepta imao je od Jelene Gašić, koja na izdanju ima i zapaženu ulogu instrumentalistkinje. Producent i snimatelj albuma bio je Nemanja Maksimović NMEE, na klavijaturama je Luna Škopelja, a snimano je u studiju “Master Blaster”.
Škopijev album je za mnoge koji ga poznaju, možda donekle u pomenutom koncepcijskom smislu, neočekivan, no njegovo suočavanje sa drugačijim izazovima otkriva i rešenost da se ogleda u jednom posve drugačijem filmu.
Ovakav ponuđeni stilski iskorak naravno nije za svačije uho, ali vredi istaći da je pristup realizaciji materijala bio izuzetno ozbiljan i da u tehničkom smislu gotovo ništa nije prepušteno slučaju, ili prepoznatljivoj ovdašnjoj „stihiji“.

 

Autor recenzije: Branimir A. Lokner

Izvor: Time Machine Music

multimedia-music.com