NEW Bass Build SERIAL! Part 3

Izrada novog modela bas gitare u radionici Wood Guerilla u Beogradu je u završnoj fazi. Kao što smo objavili, u pitanju je projekat sjajnog graditelja Dalibora Vučića i našeg istaknutog džez basiste Nenada Vasilića, koja ima za cilj izradu petožičane fretless bas gitare WoodGuerilla/Vasilic RIAbass Signature V. Sam proces izrade od komada  drveta do visokokvalitetnog instrumenta čini se veoma zanimljivim te smo rešili da ga propratimo u serijalu od nekoliko delova. U trećem delu Dalibor nam je ispričao i objasnio kako gradi fingerboard  bas gitare.

 

U ovoj epizodi, kao što smo najavili, propratićemo izradu fingerboard-a a koja je itekako zanimljiva. Fingerboard, abonos. Kao na kontrabasu.

 

Fotografija: Igor Ripak

 

Samo smo izabrali malo šarenije parče. Bolje se uklapalo, činilo nam se, od opcije zift crnog abonosa. Nenad, iako kontrabasista, koristi linije (obeleživače) na fretless basu, jer je položaj sviranja bas gitare mnogo promenljiviji nego što je to na kontrabasu i orijentacija pri sviranju je svakako potrebna. Linije smo postavljali na način na koji bi stavljali i pragove, s tim što je od “praga” ostao samo jezičak koji postoji u fingerboardu (takođe poznatom i kao grifplatna).

 

 

Takođe, materijal za linije je prirodan. Koristili smo javorov furnir (birdeye maple).

 

 

Abonos ne podnosi materijal koji nije prirodan. Veštaški materijali koje smo vremenom testirali jednostavno ne ostaju u abonosu. Abonos ih izbacuje. Očito tako dominantan materijal po pitanju tvrdoće može imati jedino neki mekši od sebe u sebi, i tek tad sve funkcioniše kako treba.

 

 

Nut će svakako biti takođe od abonosa. I taj deo se pokazao kao standardan već neko vreme kada se želi standardni fretless.

 

 

Sam fingerboard ima “compound” radius, što znači da je na jednom kraju radius 10incha, a na drugom 14incha. Veće zakrivljenje u nižim pozicijama (od nuta) prelazi u manja zakrivljenja kada se ruka pomera ka telu. Vrlo prijatna varijanta za sviranje.

 

 

 

 

Uskoro sledi isprobavanje bas gitare.

 

Pozdrav,

Dalibor

WoodGuerilla Instruments