Dalibor Vučić

Ćao svim šetačima po žicama, kao i svim ljubiteljima niskih frekvencija. Prošlo je dosta vremena od poslednjeg susreta na ovim stranicama i baš mi je drago da svet funkcioniše, da muzičari sviraju, da smo živi i zdravi, da uspešno delimo ideje i dela.

Imam jasnu ideju šta bih hteo da vam kažem, no sama važnost teme mi izaziva blagu nervozu kako to sročiti u priču koja ne bi bila samo puste reči, no, rekoh, hajdemo priču početi od malo ranije.

1. U krug, u krug. Boss Looper RC600

Nedavno se u prodaji našao novi model lupera (looper) firme Boss RC-600. Ništa to ne bi bilo čudno da ipak nije čudno. Veliki sam fan te linije lupera, i imao sam svaki, ako dobro pamtim, menjajući stari model za novi. Očigledno su drugari Japanci u sve većoj najezdi raznih modela lupera drugih firmi odlučili da se manu dodavanja noviteta „na kašičicu” i odlučili da se na ovoj RC verziji pametno otkače. Od bukvalno svih opcija pojedinačno ti ide voda na uši. 27 nožnih tastera, od kojih svaki može biti šta god poželiš. Bezgranična memorija. Realna mogućnost da se pojedinačno lupuje celi bend. Konačno nema ograničenja. I jedino ograničenje je ako uđete u kompleksnost i komplikovanost koju takva situacija može da učini.

No, s obzirom da ovo nikako nije recenzija za produkt i da sam uređaj platio a ne dobio, krucijalni elemenat zbog kojeg trošimo papir je zvuk. Kakva god nova generacija konvertera, šta god je mojo koji su spakovali, sve na spravi zvuči apsolutno predivno. Efekti, kojih ima PUNO, zvuče tako da mi veliki pedalboard izgleda nepotrebno, zaista efekti plene inspiracijom, ali zbog kvaliteta zvuka, sve su to relativno isti parametri odvajkada. Kvalitet je takvog nivoa da su mi dva mikrofona konstantno povezana preko njega, pa dalje u kartu. Prosto, sprava je neiscrpan izvor uživancije za muzičara. Verujem da ima još puno takvih, ova je samo meni zapala za nogu.

Za moj pojam prvi put na luperima pojavljuje se mogućnost lupovanja benda. Iako korišćen kao solo alatka, sa svim svojim mogućnostima, grehota bi bila da se ceo bend ne uključi u celu igranku. To se upravo sad dešava.

CEO TEKST U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA!!!