DALIBOR VUČIĆ – Putevi i skale!

Ćao društvo,

Završili smo još jedno leto, 2023. Počela škola. Patike i zatvoreni prostori za svirke.

Rekao bih da nije loše bilo. Posle svih peripetija imam utisak da smo u mirnijem periodu. Sa zadovoljstvom ću vas izvestiti i opisati par nekih noviteta u praksi WG radionice, tačnije moje malenkosti.

Poslednjih nekoliko projekata (baseva naravno) su bili long scale, pa otud i prvi deo naslova.

Jedan 37 inča a drugi je multi-skalarnih 34-37 inča. Oba basa su pravljena za naše drugare iz regiona i svakako je zadovoljstvo isčekivati i albume i karijere bendova u kojima sviraju. Ja naime nisam fan pravca tih predugih skala. Moja filozofija u zvuku i dizajnu instrumenata je svakako u kratkim skalama, gde je tenzija niža i sve je mekše i prijatno, dok kod dužih skala, u normalnom štimu (važno je da vam to napomenem) tenzija žica je viša, sila na vrat je veća, moraju se više rastezati prsti i to je napor kome do sad, i to naglašavam, i nisam bio baš naklonjen.

Stavivši žice na FABbass od 37 inča, regularni šestožičani set, samo duži, našmimovao sam bas po osećaju, bez da idem u normalan štim i ispostavilo se da je to za moj ukus u stvari štim Fis-H-E-A-D-G.

Do sada sam imao prilike da radim 36 inča bas ali koji je išao u normalan štim. Iskreno, to je za ozbiljne ruke. I svakako hrabre ljude. Meni je zastrašujuće…

CEO TEKST U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA!!!

Štampanje magazina pomogla je organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ

Fotografija: Petar Vujanić