VLADIMIR SAMARDŽIĆ – Žičanim putevima kroz svet bas gitare 9

SLAP/POP tehnika – serijal od tri lekcije

Lekcija br. 1

RAZVIJANJE MOTORIKE DESNE RUKE, KOORDINACIJE UDARACA SLAP i POP 

Drage koleginice i kolege, ljubitelji debelih žica, evo nas u novoj lekciji, tačnije u prvoj u serijalu od tri lekcije koje će, ja sam u to ubeđen, znatno popraviti vašu Slap/Pop tehniku, a istovremeno dati vam smernice i ideje kako možete samostalno dalje da je razvijate.

Mislim da je jako važno da na samom početku istaknemo jednu činjenicu. Ova tehnika sviranja bas gitare, koju je prvi počeo da koristi Larry Graham još 1970. u numeri „Thank You” grupe Sly And The Family Stone, zapravo je simulacija sviranja bubnjeva na bas gitari! Udarac palcem – Slap, treba da imitira udarce bas bubnja bubnjarskog seta, dok čupanje žica – Pop, simulira udarce doboša.

Upravo zbog ovoga, vladanje ovom tehnikom na visokom nivou podrazumeva prvenstveno vhunsku koordinaciju udaraca, razrađenu motoriku pokreta, pravilne ritmičke podele.

Moram da napomenem da je ovaj serijal od tri lekcije posvećen STANDARDNOJ SLAP/POP tehnici, koju su nakon Larry-a Graham-a promovisali, razvijali i usavršavali na svoje načine Luis Johnson, Bootsy Collins, Stanley Clarke, Marcus Miller, T.M. Stevens, Gery Grainger, Mark King, Wojtek Pilichowski, ali i fank-rok bas gitaristi kao Doug Wimbuish, FLEA, Robert Trujilo i drugi. Nećemo se baviti DOUBLE THUMB tehnikom koju koristi Victor Wooten, jer je ne korisitim. Dakle, palcem se isklučivo udara, slepuje, od gore na dole i nakon toga se dozvoljava palcu da se odbije, unazad, iznad žice koju smo udarili.

U ovoj prvoj lekciji u seriji bavićemo se isključivo tehnikom desne ruke, odnosno koordinacijom dve vrste osnovnih udaraca, SLAP – udarac po žicama bočnom stranom palca desne ruke i POP – čupanjem žica kažiprstom ili srednjim prstom desne ruke. (Ja mogu da čupam i trećim prstom, naprstkom, kada želim da postignem određene specifične ritmičke figure i efekte).

Kod većine basista koji bas gitaru drže standardno, nešto iznad struka ili nešto više prema grudima, to izgleda kao da se desna podlaktica uvrće, vrti oko ose koja prolazi kroz sredinu ruke, naizmenično u jednom, pa drugom smeru. Takvo kretanje se zove torziono, odnosno rotaciono. Važna napomena – desna nadlaktica mora da miruje!

Kod funk-rok basista koji bas gitaru drže nešto niže, to kretanje podlaktice i desnog ručnog zgloba je nešto drugačije i usklađuje se lično prema položaju bas gitare.

Nastavak lekcije U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA!!!

Štampanje magazina pomogla je organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ