VLADIMIR SAMARDŽIĆ – Žičanim putevima kroz svet bas gitare 8

NEPISANA PRAVILA ZA PROFESIONALNOG BASISTU

1. DEO – PROBA BENDA i NASTUP UŽIVO

(moje iskustvo)

Pozdrav svim ljubiteljima niskih frekvencija!

U današnjoj lekciji nećemo se baviti sviranjem bas gitare, notama, niti tehnikama. Bavićemo se određenim nepisanim pravilima, profesionalnim muzičkim bontonom bez koga u Zapadnom svetu veoma teško možete napredovati. Na našim prostorima, kao kada su i mnoge druge stvari u pitanju, možete napredovati ne poštujući ova pravila, ali svakako sporije. Moj vam je savet da ih usvojite i da se sami uverite koliko su delotvorna.

Na osnovu mog iskustva, 30-godišnjeg profesionalnog bavljenja muzikom, saradnjom sa mnogim muzičarima ovde, ali i u inostranstvu, došao sam do određenih zaključaka i stavova, koji u većoj ili manjoj meri važe za gotovo sve muzičare u svetu koji žele ozbiljno da se bave muzikom i da u tome budu uspešni i poštovani od svojih kolega.

Bavićemo se stvarima koje su jako važne za svakoga ko želi da nastupa uživo. Da sam ovu rečenicu napisao pre 30 godina, mnogi bi mislili da nisam normalan zbog dve reči – „ko želi“! Jer tada verovatno nije postojao muzičar, basista, neko ko je vežbao i svirao bas gitaru, a da nije želeo da svira na bini uživo sa svojim bendom.

Danas, u XXI veku, to više nije tako čudno. Naprotiv, čak je sasvim očekivano da postoji značajan broj muzičara u svetu kojima je osnovni cilj da sviraju u svojoj sobi sami sa sobom i snimaju video klipove za svoj YouTube kanal i ostale društvene mreže. To je njihov izbor, nemam ništa protiv toga, ali za mene će sviranje bas gitare biti uvek vezano za glavni krajnji cilj – sviranje uživo, na prvom mestu kolektivno, sa drugim muzičarima.

Stoga, ova lekcija je prvenstveno posvećena svima vama koji volite i vežbate ovaj instrument da biste delili svoju muziku, emocije, energiju sa drugim ljudima, kolegama u bendu i publikom za koju svirate. 

Obradićemo dve različite situacije, odnosno dva prostora za rad.

  1. Proba sa bendom – prostorija za vežbanje
  2. Nastup uživo, koncert – bina

Nastavak lekcije U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA!!!