VLADIMIR SAMARDŽIĆ – Žičanim putevima kroz svet bas gitare 5

Veliki pozdrav svim ljubiteljima debelih žica i niskih frekvencija!

 

Prvobitnu ideju za pisanje ove lekcije sam dobio na času od jednog studenta, koji mi je doneo nekoliko knjiga za učenje walking bass lines i tražio od mene da mu pomognem u razumevanju istih, odnosno da mu objasnim šta je to najvažnije što treba da zna i vežba kako bi samostalno mogao da ih kreira iz glave u realnom vremenu, a ne da ih uči napamet? Tražio sam da mi malo svira walking jazz blues u 4/4  i potom shvatio da on zaista svira isključivo napamet naučene prolaze. Kada sam na nekim mestima promenio harmonski tok akorada, odmah je nastao problem, jer to više nije bila harmonska progresija koju je naučio da prati.  Potom smo prešli u metriku 2/2 (Alla breve) sviranja bas linije bluz forme i tu je sve bilo jasno. Mogao je samo da svira tonove arpeđa. Tada sam zapravo dobio ideju za pisanje jedne velike lekcije o melodijskim aspektima stvaranja „šetajuće” bas linije, ali u dva dela – prvi deo u metrici 2/2, a drugi u 4/4 metričkoj podeli.

Negde pri završavanju poslednje bas linije ovog prvog dela lekcije setio sam se jedne situacije iz prošlosti u kojoj sam se zatekao. Tada je, potpuno neplanirano, vođa sastava pozvao bend sa kojim sam nastupao da jazz standard sa dosta harmonskih promena koji upravo treba da krenemo da sviramo započnemo sa „2/2 feel-om”, odnosno, za mene, sviranjem u polovinama nota.

Ja sam do tada tu numeru uvek svirao u četvrtinama, kao stadardni walking bass u 4/4, u određenim tempima i tonalitetima. Ova nova situacija mi je zadala mali problem jer sam shvatio da moram jako da pazim koje ću note da sviram. Nisam mogao da se opustim, već sam morao potpuno da se skoncentrišem. Naime, sada se sve čulo mnogo prezentnije, odnosno, u našoj svirci je bilo više prostora, tako da je svaka moja polovina note zvučala kao da je svi u bendu i publici slušaju sve vreme. Nakon nekoliko ovakvih situacija, jedno vreme sam vežbao kreiranje bas linija upravo u 2/2 metrici, kao i u jazz baladama, koje su takođe odličan recept za odabir „pravih” dugih nota.

 

U današnjoj, petoj po redu lekciji, bavićemo se melodijskih aspektom kreiranja walking bass linija, u metrici 2/2 kroz standardnu jazz progresiju bluz forme od 12 taktova.

Međutim, principe koje ću vam ovde izneti možete primeniti i u drugim muzičkim žanrovima (pop, rok, funk, latin, world music, balkanska i domaća narodna muzika) i metričkim podelama (u klasičnoj muzici se walking bass linije pojavljuju još u XVII i XVIII veku, tj. u baroknom periodu), a prednosti koje donose su višestruke. Ovo su samo neke od njih:

  1. pomoći će vam u kreiranju funkcionalnih bas linija
  2. Vaše bas linije će biti melodičnije
  3. brže ćete naučiti tonove na fingerboard-u, kao i upotrebu otvorenih žica
  4. lakše ćete memorisati pesme i bas linije
  5. razvićete harmonski sluh, tako da ćete, iako ne poznajete dobro numeru koju treba da svirate, moći donekle da anticipirate, odnosno predvidite koji akordi slede
  6. ojačaćete svoj unutrašnji osećaj za vreme (time) i način da bolje čujete u sebi sitnije metričke podele (subdivision)
  7. poboljšaćete poziciono/zonsko sviranje, bez nepotrebnog pomeranja leve ruke, osim ako Vi baš tako ne želite.

 

Nastavak lekcije, notni i tablaturni zapis U ŠTAMPANOM IZDANJU MAGAZINA!!!