Linley Marthe na Nišville Jazz Festivalu 2018.

Prve večeri Nišville Jazz Festivala 2018. godine nastupio je i jedan od najpoznatijih i najpriznatijih svetskih bubnjara – Omar Hakim. Pojavio se sa sastavom OZ Experience, koji predvodi sa svojom suprugom pijanistkinjom Rachel Z (Rachel Carmel Nicolazzo).

Članovi ovog izuzetnog sastava su i sjajni francuski umetnici basista Linley Marthe i gitarista JC Maillard.

Nastup pun energije, harizme, nabijen virtuoznošću svih članova benda kojom se poigravaju na svojim instrumentima, i zanimljivim deonicama vode slušaoca na jedno uzbudljivo i egzotično putovanje. Muzika koja u sebi sadrži primese mnogih muzičkih stilova, sa kojima svi članovi ovog sastava imaju ogromno iskustvo i koje vešto provlače kroz sopstveni i autentični fussion. Sastav koji u potpunosti opravdava renome koji Omar Hakim ima, a koji je bez sumnje jedan od najcenjenijih i najtraženijih bubnjara poslednjih decenija u svetu. Nastup je održan pred prepunim platoom i sa odličnim reakcijama publike, i još jedan je u nizu nastupa svetskih velikana na Nišville Jazz Festivalu.

Nama basistima i u kontekstu našeg magazina posebno je interesantan fantastični Linley Marthe, jedan od najpriznatijih i najcenjenijih svetskih jazz basista današnjice.

Linley je bio poslednji basista velikog klavijaturiste Džoa Zavinula (Joe Zawinul), koji je neverovatnom muzikalnošću i snažnim izrazom šokirao publiku širom sveta.

Na Nišvillu je nastupao po drugi put (prvi put je nastupao sa Francois Jenau Triom, kada je harizmatičnim stilom, virtuoznim bravurama i energičnim nastupom oduševio sve prisutne na koncertu u Sali Doma Vojske, ali i na jam session-u koji se održao nakon koncerta). Sa Omarom u ovom projektu u nešto drugačijem stilskom svetlu i sa umerenim setom pedala i efekata, koji Linlijev nastup čine još živopisnijim, ali kao i uvek prevashodno baziran na izuzetno energičnom tonu i gruvu koji ima.

Možda je zanimljivo pomenuti da je Linley samouki majstor bas gitare (ali i kontrabasa i klavira), koji se 1993. godine doselio u Pariz i pod uticajem saksofoniste Francois Jeanau nastavio da se akademski obrazuje. Linlijev zvuk i stil učinili su ga jednim od najpoželjnijih svetskih basista. Kompozitor je i aranžer za mnoge umetnike na svom rodnom ostrvu Maurice.

Marthe se smatra jednim od najoriginalnijih virtuoznih basista današnjice. Bio je poslednji u dugoj liniji velikih i legendarnih basista (uključujući Džaka Patoriusa (Jaco Pastorius)), koji će nastupiti i snimati s velikim klavijaturistom Džoom Zavinulom (preminuo 2007. godine). Linley je takođe nastupao s priznatim grupama i umetnicima među kojima su: Paco Sèry, Antoine Hervè, Michel Portal, Franzom Jeanneau Quartet, Francis Lassus Nguyen Lè, Louis Winsberg, Karim Ziad, Cheb Mami, Mino Cinelu i Richard Gallian i mnogim drugim.

Posetioci Nišville Jazz Festivala i ljubitelji niskih frekvencija su mogli da čuju još jednog basistu velikana u odličnom nizu antologijskih imena koja su posetila ovaj festival u prethodnim decenijama, i koji će se bez sumnje nastaviti i u budućnosti.

 

Autor fotografija: Ivan Dinić