RICHARD BONA u Zagrebu i Beogradu!

U nizu koncerata koje će održati 2019. godine u Evropi, Richard Bona će nastupiti 9. marta u Zagrebu (“Tvornica Kulture”) i 10. i 12. marta u Beogradu (“Novi Bitefartcafe”). Bona će nastupiti sa svojim petočlanim bendom. Članovi ovog izuzetnog sastava su i sjajni umetnici: Michael Lecoq – klavijature, Archibald Ligonnière – bubnjevi, Ciro Manna – gitara, Dennis Hernandez – truba.

Basista, pevač i kompozitor Richard Bona poreklom iz Kameruna, odrastao je u muzičkoj porodici. Njegov deda je bio pevač i perkusionista a majka pevačica. Prve instrumente je počeo da svira već sa 4 godine, a pod uticajem muzike Džaka Pastoriusa definitivno se opredelio za bas kada je imao 13 godina. Sa 22 godine se preselio za Nemačku gde je počeo da studira muzičke studije, a ubrzo nakon toga se preselio i za Francusku gde je nastavio studije i uporedo aktivno svirao po jazz klubovima. Ubrzo se preselio za Nju Jork gde i danas živi i radi. U Nju Jorku je počeo da svira sa vrhunskim umetnicima među kojima su: Joe Zawinul, Larry Coryell, Michael i Randy Brecker, Mike Stern, George Benson, Branford Marsalis, Chaka Khan, Bobby McFerrin, Steve Gadd i mnogi drugi.

Njegov debi solo album Scenes from My Life objavljen je 1999. godine. Takođe se istakao na albumima Jaco Pastorius Big Band-a, kao i mnogim drugim albumima raznih vrhunskih jazz umetnika. Godine 2002. Bona je otišao na svetsku turneju sa grupom Pet Metinija.

U bogatoj muzičkoj biografiji zanimljivo je i da je Bona bio profesor jazz muzike na Univerzitetu u Nju Jorku. Nagrađen je najznačajnijim nagradama i priznanjima na internacionalnom nivou, kao što su „Gremi“ i „Victoires du Jazz Award“ za najboljeg internacionalnog umetnika 2004.

Bona je jedan od najboljih svetskih basista i apsolutni majstor s prepoznatljivim i jedinstvenim stilom, fuzijom jazza, afro-beat-a, bossa nove, popa i funka. Basista i umetnik čiji se koncert ne propušta!

 

 

Fotografija: Promo Richard Bona