NIK WEST u Beogradu!

Nik West, američka basistkinja i pevačica, nastupiće u beogradskom klubu Bitefartcafe 26. marta 2019. sa svojim bendom u okviru koncertnog serijala Musicology Barcaffe Session.

Ova umetnica jedna je od najistaknutijih predstavnika nove funk scene kao i sledbenika muzičke staze koju je trasirao pokojni Prince, sa kojim je Nik nastupala. Prepoznatljiva i po svojoj atraktivnoj „Čiroki frizuri“ u obliku bas ključa (gledano iz levog profila) u svojoj relativno kratkoj profesionalnoj biografiji, ova mlada basistkinja, već ima niz saradnji  (kako u studiju tako i na koncertima) sa veoma respektabilnim imenima svetske scene kao što su već pomenuti Prince, ali i Marcus Miller i sedmostruki dobitnik Grammy nagrade John Mayer, i mnogi drugi.

Nik se muzikom bavi od ranog detinjstva. Njeno muzičko putovanje krenulo je iz rodnog Feniksa u Arizoni gde je njen otac, inače gitarista, počeo da je podučava osnovama ritam gitare i pevanju. Presudni trenutak za njenu muzičku karijeru dogodio se kada je kao srednjoškolka odlučila da sa gitare pređe na bas gitaru. Nik je sebe pre svega doživljavala kao basistkinju, čak je planirano da njen debi album „Just in the Nik of Time” bude kompletno instrumentalan, ali je producent insistirao da na albumu ipak bude i njen vokal. Njen obožavalac je i čuveni fantastični basista Flea (Red Hot Chili Peppers), a kada je čuo njenu obradu “Teen Town” legendarne grupe Weather Report – poželeo je da je lično upozna i Lenny Kravitz.

Uzori Nik West još od samih početaka bili su funk velikani: Larry Graham, Louis Johnson, Marcus Miller i dr., a delila je binu i sa velikanima kao što su Bootsy Collins, George Clinton/Parlament Funkadelic, što se u njenoj muzici, nastupu i pristupu i oseća.

U Srbiji je nastupala na Nisville Jazz Festivalu 2017. godine, kada je imala fantastičan nastup kakav se bez sumnje može očekivati i na predstojećem koncertu u Beogradu. Pored koncerata koje će održati Richard Bona 10. i 12. marta u klubu Bitefartcafe, još jedno svetsko ime i preporuka za odličan koncert! Izgleda je mesec mart u znaku bas ključa u Beogradu!

 

Promo Musicology Barcaffe Sessions