NEW Bass Build SERIAL! Part 2

Izrada novog modela bas gitare u radionici Wood Guerilla u Beogradu je u toku. Kao što smo prošli put najavili, u pitanju je projekat sjajnog graditelja Dalibora Vučića i našeg istaknutog džez basiste Nenada Vasilića, koja ima za cilj izradu petožičane fretless bas gitare WoodGuerilla/Vasilic RIAbass Signature V. Radovi su u toku, a sam proces izrade od komada  drveta do visokokvalitetnog instrumenta čini se veoma zanimljivim te smo rešili da ga propratimo u serijalu od nekoliko delova. U drugom delu Dalibor nam je ispričao i objasnio kako gradi vrat bas gitare.

 

Drugi deo naše avanture u praćenju samog procesa izrade fretless basa za Nenada podrazumeva izradu vrata bas gitare. Možda se na prvi pogled čini da nema mnogo toga da se kaže na ovu temu, ali veoma važan deo „priče“ se dešava upravo tu, na vratu, pa ćemo iz tog razloga probati da detaljno prođemo kroz ovaj deo procesa izrade bas gitare. “Prvo zasadite jedno drvo, da biste imali obraza da koristite drugo”

 

Fotografija: Igor Ripak

Pre nego što vidimo izradu vrata, propratili smo sečenje tela koje je u prethodnom delu ofarbano u željenu boju. Farbanje je već ovekovečeno video snimcima u prvoj epizodi.

 

 

Ideja vodilja za Nenadov bas, pored futurističkog dizajna RIAbass-a, bila je da koristimo klasične materjale na celoj gitari. Klasične u najplemenitijem smislu. U isto vreme i standardne i prestižne.

 

 

Vrat će biti od rebrastog javora, onakvog kakav koriste majstori klasičnih instrumenata.

 

 

Iz jednog komada, sa topom na glavi uparenim sa telom, takođe u boji kao i telo.

 

 

Proces sečenja možete pogledati u slećem videu.

 

 

Standardno, tu su šipka koja omogućava kontrolu vrata u oba smera (i jedina u kojima bi iko poželeo da vrat na gitari “radi”) i po jedna karbonska šipka sa svake strane centralne šipke koja će snove učiniti mirnim i finim (barem po pitanju sprečavanja krivljenja vrata, naravno).

 

 

Deo gde se završava vrat, a počinje glava je ojačan, za svaki slučaj. A, ojačan je sa nekoliko slojeva lepog furnira javora tako da je, svakako, upečatljiv detalj.

 

 

Jedan od principa koji smo primenili na ovom projektu, a koji oduvek poštujemo u izradi instrumenata, je da bilo koje parče drveta u radionici koje pokaže znakove krivljenja, jednostavno, ne koristimo.

 

 

Drvo koje koristimo, obično je duže u radionici, i na taj način dajemo mu vreme da se “upoznamo”. Da svakako sazri, da stasa za muziku. Takođe, ne štitimo ga previše, ne držimo u preterano kontrolisanim uslovima. Baš kao što bi i sa ljudima. I na kraju, verujem, drvo postaje spremno za plemenitu ulogu.

 

 

U narednoj epizodi, koja sledi veoma brzo, propratićemo izradu fingerboard-a koja je itekako zanimljiva.

 

Dalibor Vučić

 

Nastaviće se!