Dalibor Vučić – Elektronika, preamps, DI, EQ i sve ostalo!

Pre nego što počnem, nadam se da ste svi zdravi i da vas je situacija poštedela problema!

Tema ovog teksta je elektronika vezana za bas gitaru, tačnije, za sve ono što se „dešava“ do ulaska u pojačalo, a izlazi iz magneta. Magnete ćemo ostaviti za neku drugu priliku. Kao i do sada, sve što pišem, pišem vam iz ličnog iskustva, bilo ono malo ili veliko – pritom, cela tema je prilično otvorena i bez striktnih odrednica, pre funkcionalnih rešenja za svakog ponaosob to jest za svaki bas sistem ponaosob. Ovog puta vam predlažem par rešenja pre nego bilo šta drugo.

Priča o elektronici na neki način ima svoj zatvoreni krug razvoja. Počelo je, naravno, bez nje. Od jednog VOLUME pota i jednog TONE pota.

Osamdesetih se proširila upotreba aktivnih preamp-ova u basevima. To je značilo da direktno na basu imate preamp, tropojasni fiksni ekvilajzer i buffer. Počelo je sa potrebom da se na basu ima veća moć kontrole tona.

Legenda kaže da je jedan od prvih značajnih instalacija preamp-a u basu bila na Jazz Bass-u Markusa Milera. Roger Sadowsky je ugradio „Bartolini“ preamp kako bi Markus imao više opcija s obzirom na to da je bio angažovan na mnogim projektima u različitim studijima. Takođe je i nosio svoj sound sa sobom i bio manje zavisan od inženjera po studijima, te je, shodno tome, trošio manje vremena na nameštanje.

Postoje različiti slučajevi elektronike za bas gitaru i pre ovog (naravno, koji nastavljaju sa svojom tradicijom i dan-danas), a to su WAL i Alembic. Oba su vrlo specifična i vezana za istoimene firme i proizvođače baseva. Sa tehnološkim razvojem, proizvodnja modula preamp-ova za baseve je postala vrlo jeftina i normalno je da su u širokoj primeni. Od jeftinih (naravno, i manje kvalitetnih) do onih skupljih i visoko kvalitetnih. Generalno, podela je na američke i evropske (uslovno rečeno). Američki su sa velikim pojačanjem i u startu sa jakim signalom (Bartolini, Aguilar, EMG), dok kod evropskih, kada su na nultim pozicijama, nema nikakve razlike u nivoima sa preamp-om i bez njega (Glockenklang, Noll, John East).

To bi, generalno, bio uvod u kratkim crtama.

Moj lični put vezano za tu tematiku već godinama uključuje razne kreativne ljude iz oblasti elektronike, uz čiju sam pomoć eksperimentisao i pravio preamp-ove za Wood Guerilla baseve.

Takođe je vezan i za drugare kojima sam pokušavao da rešim zahteve za specifičnim karakteristikama basa. Značajniji period je proizvodnja Apollo-a KN1, standardnog tropojasnog preamp-a koji je pravljen sa Nenadom Čupićem, poznatiji kao Apollo Servis. Standardni kvalitetni tropojasni preamp – čist i konkretan. Sledeća faza, koja još uvek traje, jeste implementacija boutique verzije SansAmp-a kao on-board preamp-a. Bez baterije. Sa DI izlazom za miksetu. Gospodin Oliver Isailović je briljirao redizajnirajući dobro poznati uređaj. Negde u tom periodu su uređaji počeli da se sele u pedale i umesto jednog uređaja sa ograničenim napajanjem baterijom od 9V, dobili smo razne opcije u pedalama. Tako nastaju OlyMusic TheDriver (redizajniran SansAmp) i Middle Catcher, jednopojasni parametrički ekvilajzer, koji zajedno daju veoma široku paletu zvukova. Još par neophodnih Oliverovih radova su postali „konstanta“, LoopMix i TheBoo.

Krupan projekat je bio pravljenje Wood Guerilla bas pojačala nazvanog The Bigman. Takođe, iz ljubavi prema žanru, konstantno se dešavaju implementacije raznih preamp-ova u pedale, raznih drugih proizvođača efekata iz regiona.

Togom vremena, znatan deo bazičnog zvuka je postao fuzz

U ovom periodu, sedeći kod kuće i čekajući da se situacija stabilizuje kako bih mogao da nastavim sa raznim projektima, jedino što mi se čini potrebnim (kao i uvek u ovakvim situacija, čak neophodnim) jeste novi bass FUZZ i vrhunski cevni DIbox. A za to već imam novog saradnika i polažem sve nade u taj projekat. Valjda se sa godinama krug polako zatvarao i vraćao na samo jedan VOLUME pot i jedan TONE pot.

Svakako, da mi je pre 15-ak godina neko rekao da će se vratiti na početak, ne bih mu verovao i svakako bih probao sve moguće varijante uređaja i preamp‑ova. Možda još uvek i ne verujem…

Autor naslovne fotografije: Petar Vujanić

Promo Wood Guerilla