CROSS CURRENTS TRIO na Pančevačkom Jazz Festivalu!

Cross Currents Trio nastupiće 31. oktobra 2019. godine na  Pančevačkom Jazz Festivalu sa početkom u 21:30h. Trio u kome sviraju legendarni kontrabasista Dave Holland, saksofonista Chris Potter i tablista Zakir Hussain. 

Cross Currents Trio je postava iz snova, u kojoj se susreću ono najbolje iz istorije džeza i indijske muzike. Nabrajanje njihovih nagrada, saradnji s drugim legendama džeza, te diskografskih i koncertnih dostignuća, bio bi poduhvat koji iziskuje zasebnu publikaciju. Od kasnih šezdesetih do danas, Holland, Hussain i nešto mlađi Potter pojavili su se – u svojstvu lidera ili gostujućih muzičara – na stotinama albuma i zbirno su sakupili preko stotinu godina kontinuiranog i uspešnog postojanja na svetskoj džez sceni. Ovim superstarovima nisu potrebna druga referentna imena koja bi im podigla ugled; oni su ti koji svojom zvučnošću daju značaj karijerama drugih džez muzičara, koji će možda jednog dana doseći njihov zvezdani status.

Cross Currents Trio je postava novijeg datuma, ali ne i bez uporišta u prethodnim saradnjama ovih muzičara, ili istorijskom kontekstu njihovog muzičkog stila. Holland i Potter su stari znanci iz prethodnih zajedničkih postava, što se i te kako oseća u njihovom intuitivnom razumevanju na bini i improvizacijama koje zvuče poput najlepših raspisanih kompozicija. S druge strane, Hussain je ugled u svetu džeza još sedamdesetih stekao kroz saradnju sa gitaristom Johnom McLaughlinom u legendarnoj grupi Shakti, pionirima na polju susreta američkog džeza i indijske tradicionalne muzike. Njihova prethodna iskustva su garant kvaliteta. Svežina i umetnička radoznalost s kojom su započeli zajednički kreativni put, stavljajući avanturu stvaranja nove muzike ispred igranja na sigurno, garant su da će publika doživeti koncertno iskustvo za pamćenje.”

Sve preporuke za koncert ovih velikana!

 

 

Foto/Promo: Kulturni Centar Pančeva/Cross Currents Trio